Phase One

In 2006 and 2007, a number of vandal attacks, roof lead flashing and internal copper pipe theft occurred. This lead to ingress of water and development of timber wet and dry rot and massive internal damage to the buildings. The whole building had to be made water tight requiring re-roofed with Welsh slates and lead flashings and guttering as required for a listed building.

 We completed Phase One in December 2008

Phase Two

This stage of works involved re-opening the Mosque after 106 years of closure. Phase Two was restricted to the Ground Floor of 8 Brougham Terrace only. This included the temporary ablution (wudu) areas and main prayer hall.

 Phase 2 started June 2013 and was completed in July 2014

Phase Three and Four

Immediately after opening the historic mosque, demand from national and even international groups of Muslims required more facilities and services. Ground floor of 9 and 10 Brougham Terraces was urgently needed to cater for the large number of congregation who attended during the Ramadan and on Fridays. Temporary arrangements were made to accommodate the demand.

 We intend to complete Phase 3 & 4 by December 2016

Following on, a group of committed Muslims was formed to forward plan the development. Invitation to join the Project Development Group was publicised during Jummah Prayer. A group of 10 persons joined this group. Several plan options were developed and discussed over a period two months. They were also displayed for the whole congregation to comment on and an amended Phased Development Plan was adopted. This adopted plan was also discussed with the Planners, Conservation Officer and Building Control Inspector for their comments. This process will continue up to the receipt of formal approval and construction to proceed.

Phase 3 refurbishment and development works are in progress. The basement is being developed to provide separate ablution facilities for ladies and gents. Also included in the basement is a fitness centre, kitchen facilities for a cafe on the ground floor and connected by a dumb waiter. One room in the basement will also be reinstated as a Victorian cast iron kitchen as originally built.

On the ground floor there will be a visitors centre reception, a cafe and a dedicated womens suite and the mosque. The first floor will include, class rooms, a library, and a media/AV room. To make the centre financially sustainable, the second and attic floors are planned as residential accommodation for students and visitors.